MENÜ

Rogue (Zsivány)

 

A rogue kaszt - milyen meglepő a korábbi leírások ismeretében - nem egységes a látszat ellenére sem. Elvégre a legrosszabb hírű negyedekben a koldusok között lopakodó útonálló éppúgy rogue, mint ahogy az a legmagasabb körökben járó kém vagy bérgyilkos is. Ennek megfelelően a szerepük is sokféle lehet: vannak, akik szimpla rablók, vannak, akik független ügynökként bárki megbízását teljesítő zsoldosok, és vannak fontos államügyekben eljáró magas szintű kiképzésben részesült profik is a kaszt tagjai között. Noha nem kevés köztük, aki annak dolgozik, aki többet fizet, a legtöbb rogue előbb-utóbb egy tolvajcéh tagja lesz... elvégre sok sötét ügyben vesznek részt, épp ezért nem kevesen köztük körözés alatt állnak. Az önálló céhek közé tartozik a Syndicate, az Alterac egykori nemesei által működtetett bűnszövetkezet, ami háborúban áll mind az Alliance-szel, mind a Hordával; a független Ravenholdt, amely nevét irányítójáról kapta; a Stormwind és az Alliance kényes ügyeit intéző titkosszolgálat, az SI:7; a forsakenek kém- és bérgyilkosszervezete, a Deathstalkers; végül a Horde hasonló egysége, ami a korábbi Shattered Hand klán alapjaira épült. Csak két olyan nép van, amely számára ez a harci stílus elfogadhatatlan, ők nem is alkalmaznak egyetlen rogue-ot sem: igaz, mind a taurenek, mind a draeneiok számára nehézkes lenne a lopakodás - a paták erre nem alkalmasak.

A történelem nem kevés olyan rogue-ot ismer, akinek komoly befolyása volt a világ mai képét alakító események kialakítására; talán a legjellemzőbb példák erre Valeera Sanguinar, Garona Halforcen és Edwin VanCleef. Valeera QuelThalasban született és korán árvaságra jutott: a szüleivel útonállók végeztek nem sokkal a Scourge támadása előtt. Valeera túlélte a high elf királyság pusztulását, és utcai tolvajként tengődött tovább. Amikor megpróbálta Orgrimmarban ellopni egy sámán talizmánját, elfogták; azonban az ekkor mutatott harci képességei felkeltették az illegálisan folyó gladiátorjátékok egy szervezőjének figyelmét, így mielőtt megszökhetett volna a fogságból, eladták rabszolgának. Az új tulajdonosa, Rehgar Earthfury a Crimson Ring egyik tagjaként egy ütőképes csapatot akart kialakítani, amely Valeera mellett a night elf druidát, Broll Bearmantle-t és az ork harcost, Bloodeye Redfistet tartalmazta volna - de Bloodeye-t meggyilkolta egy korábbi áldozata egykori menyasszonya. Rehgar ezután egy amnéziás emberrel egészítette ki a csapatát, aki Dire Maulban elnyerte a LoGosh (Ghost Wolf, Szellemfarkas) nevet és csapattársaival együtt győzött a gladiátorviadalon. Ezután Valeerát eladta Rehgar, azonban a lány megszökött az új tulajdonosától, Helka Grimtotemtől és társai keresésére indult. LoGoshék szintén megléptek, így Valeera a nyomukban járva felfedezhette a LoGosh után küldött bérgyilkost, akit Dustwallow Marshban megölt. Eközben megsebesült, de szerencséjére rátalált Aegwynn, aki elvitte Theramore-ba, ahol ismét találkozhatott társaival és részese lehetett, ahogy Jaina Proudmoore rájön, hogy LoGosh valójában a rég eltűnt Varian Wrynn. Valeera továbbra is segítette a hazatérő Variant, igaz, eközben a többezer éve testetlen démon, Kathranathir szelleme a testébe költözött. A démont ugyan sikerült időlegesen visszaszorítani Broll segítségével, de véglegesen csak akkor szabadult meg tőle a lány, amikor Garona és Chogall nyomában járva AhnQirajban magába zárta Meryl Winterstorm. Valeera túlélte az összecsapást Chogallal, és jelenleg részben az új Council of Tirisfal, részben Varian Wrynn ügynökeként tevékenykedik.
Edwin VanCleef Stormwindben született, és elsősorban mérnökként ismerték, de páratlan képessége volt a mechanikus védelmi szerkezetek kijátszásában is. VanCleef túlélte az Első és a Második Háborút is, és ő volt a vezetője a Stormwindet újjáépítő kőművescéhnek. A mérnöki zsenialitása nagy szerepet játszott abban, hogy a hatalmas feladatot alig 10 év alatt sikerült befejezni. Azonban a korrupt nemesség nem akarta kifizetni a munkát, viszont az építkezést vezetőket igyekeztek lekenyerezni zsíros állásokkal. VanCleef nem volt hajlandó elárulni a munkásait és elutasította az ajánlatot. Hamarosan sikeresen lázadást szított a városban, amit végül levertek, és VanCleefet az embereivel együtt száműzték a városból. A kisemmizett mesterek élére állva ekkor szervezte meg azt a szervezetet, aminek a célja Stormwind megbüntetése volt: ez a Defias Brotherhood. A Defias banditák először magányos utazókat raboltak ki, majd következtek a városba igyekvő kereskedők és a Stormwindet ellátó westfalli farmok. A szervezet elfoglalta az elhagyott várost, Moonbrookot, és az itt található egykori bányában, a Deadminesban rendezték be a főhadiszállásukat. Azonban az Alliance tagjai Stormwind és a Westfallban maradt katonákat vezető Gryan Stoutmantle megbízásából behatoltak Deadminesba, és végeztek VanCleeffel, valamint a Brotherhood vezetőivel.

Az utolsó rogue, akiről hosszabb szó lesz, Garona Halforcen. Garona születése sem szép történet: Guldan egyik harcosa megerőszakolt egy fogoly draenei nőt, Vindicator Maraad testvérét, aki ezután megszülte Garonát. A félork lányt Guldan klánja, a Stormreaver klán nevelte fel, ahol a nagyobb orkok gyűlölték, mert más volt. Guldan sötét praktikákkal felgyorsította Garona fejlődését és egy varázslattal uralma alá vonta az elméjét, így mire megnyílt a Dark Portal, Garona a warlock személyes gyilkosa lett. A nő az első csoportok egyikével kelt át a Dark Portalon, és idővel a Horda küldöttje lett Karazhanban Medivhnél. Itt a kezdeti gyűlölet után összebarátkozott Khadgarral, a mágus tanítványával, és idővel megrendült lojalitása Guldan és a Horde iránt. Medivh az egyik szabad időszakában, amikor nem volt jelen Sargeras, elcsábította Garonát, aki később megszülte Medant. Mivel Medivhnél idővel felerősödött a Dark Titan befolyása, Garona és Khadgar nyomozni kezdett és rájöttek, hogy maga Medivh nyitotta meg a Dark Portalt. Ezután elmenekültek Karazhanból és Stormwindbe mentek, ahol felfedték Anduin Lotharnak, mit is tudtak meg. Garonát az ekkori király, Llane Wrynn a bizalmába fogadta, és a félork hűséget fogadott neki, majd részt vett Lothar és Khadgar támadásában Karazhan ellen és részese volt Medivh halálának. Később jelen volt Northshire Abbeyben, amikor a Horde megtámadta és elfoglalta azt, és így visszakerült az orkok közé. Guldan ugyan ekkor kómában volt (szellemi kapcsolatban volt Medivhvel, amikor a mágussal végzett Lothar), de a Shadow Council működött és a megfelelő varázslat birtokában visszaküldték őt Stormwindbe, hogy ölje meg Llane Wrynnt. Az ostrom alatt ezt meg is tette, de ezután el tudott menekülni és Darkshire-ben húzta meg magát Medan születéséig. A kisfiút rábízta az itt élő élőhalott mágusra, Meryl Winterstormra, majd - tudva, hogy veszélyt jelent a fiára - eltűnt a nagyvilág elől húsz évre. Akkor bukkant fel ismét, amikor a Twilights Hammer megpróbálta elfogni Medant, és bár először megakadályozta ezt, végül mind ő, mind a fia Chogall fogságába került. Chogall ismerte Guldan egykori varázslatát, így képes volt az uralma alá hajtani Garona akaratát, majd ezután elküldte a nőt, hogy végezzen Varian Wrynn-nel. Garonát a harc közben megzavarta a szintén kiszabadult Medan, így a nő fogságba esett Theramore-ban, és Jainának Aegwynn segítségével sikerült részben megtörnie Chogall béklyóját. Ezután Garona visszatért AhnQirajba, és megszerezte Medan számára apja botjának, az Atieshnek az alapját a halott CThun gyomrából. Ezzel Medan újra létrehozta a legendás fegyvert és megtisztította Sargeras hatásától, és végzett Chogallal. Ez egyben életében először elhozta a szabadságot Garonának, aki ezután csatlakozott a Twilights Hammer maradékára vadászó Merylhez.


vissza a Kaszt Leírások oldalra

Asztali nézet