MENÜ

Mage (Mágus)

 

Miután a titánok Azeroth átalakításával végeztek, létrehozták a misztikus energiáktól duzzadó tavat, amit később Well of Eternity néven ismertek. A titánok tisztában voltak az arcane mágia veszélyeivel, így ennek felügyeletét a kék sárkányok vezetőjére, Malygosra bízták; ezután a Blue Dragonflight tagjai elmélyülten tanulmányozták a mágia különböző formáit. Azeroth lakói közül a kaldoreiek, a night elfek költöztek a Well partjára, akiknek a figyelmét megragadta az energiától duzzadó tó. Hamarosan tanulmányozni kezdték az itteni nyers energiát, ebben különösen a kaldorei uralkodónő, Azshara és a nemesi réteg, a Highborne-ok jártak elöl. Azonban az arcane energia nyakló nélküli használata felkeltette a Twisting Nether mélyén Sargeras figyelmét, aki kapcsolatba lépett Azsharával és lassan megrontotta őt és a Highborne-okat is... A night elf mágusok beavatottjai ezután Azerothra idézték a Burning Legion démonait és elkezdtek megnyitni egy portált magának Sargerasnak is. A War of the Ancients végén a Well of Eternity elpusztult, a Highborne-ok legnagyobb része Azsharával együtt a tenger mélyére süllyedt, és az egyetlen kontinens, Kalimdor is szétszakadt: ekkor jött létre a mai Kalimdor, Azeroth, Northrend, Kezan és a mágikus tó helyén az örök viharzóna, a Maelstrom.


A háború végén a túlélő night elfek Malfurion Stormrage javaslatára feladták az arcane tanok tanulmányozását, és a druidizmus felé fordultak. A túlélő Highborne-ok ezt nem fogadták el, és végül száműzetésbe vonultak. Kalimdoron csak néhány Highborne mage maradt, akik EldreThalasban telepedtek le Feralasban Prince Tortheldrin vezetésével. A száműzöttek hosszas és keserves hajóút végén kikötöttek a későbbi Lordaeronban, ahol először Tirisfal Grove volt a lakhelyük, majd innen keletre költöztek – így jött létre QuelThalas, a high elfek királysága. Azonban QuelThalas korábban az Amani trollok egyik szent helye volt, így a high elfek rövidesen háborúba keveredtek a trollokkal, amit végül kis híján elvesztettek.

A kihalás szélére sodródott elfek segítségül hívták az emberek első egységes királyságát, Arathort. 100 kiválasztott human tanulhatta meg az arcane mágia alapjait az elf magiszterektől, és az arathori hadsereg, valamint a mágusok segítségével a high elfek legyőzték a trollokat és megszilárdították a helyzetüket Lordaeronban. Ezután a human mage-ek továbbadták tudásukat, és hamarosan a gnome-ok is megismerkedtek tőlük az arcane rejtelmekkel. Az egyre növekvő létszámú mágusok végül létrehozták a saját városukat a Lordamere Lake partján: ez volt Dalaran. A város irányítását a Kirin Tor vette kézbe, amelyet a Council of Six nevű tanács irányított. Az arcane mágia gyakorlása továbbra is veszélyes dolog volt és rendszeresen feltűntek kisebb-nagyobb démonok Lordaeronban... ennek a veszélynek a kézben tartására jött létre az Order of Tirisfal nevű titkos társaság, amely létrehozta bajnokát a veszélyek elleni harca: ez a bajnok volt a Guardian of Tirisfal.


Eközben a világ más részén Kiljaeden mesterkedéseinek és arcane korrupciónak köszönhetően létrejött az ork Horde, amely előbb a draeneiokat pusztította el Draenoron, majd Medivh segítségével átjutott Azerothra is. Az Első és a Második Háború pusztításai Dalarant és a mage-eket sem kímélték, de a Kirin Tor legsötétebb időszaka a Harmadik Háború során következett el: Arthas és a Scourge lerombolta Dalarant és végzett a város vezetőjével, Archmage Antonidasszal is. A túlélők jó része nem sokkal később Jaina Proudmoore vezetésével áthajózott Kalimdorra, ahol megalapították Theramore erődjét, és részt vettek a Harmadik Háborút lezáró hyjali csatában is. A Kirin Tor később újjászerveződött a túlélő mágusokból, és Dalarant egy áthatolhatatlan védőburokkal vették körül.


Amikor Malygos magához tért a War of the Ancients óta tartó őrületéből, döbbenten vette tudomásul, mi minden történt Azerothon. Úgy látta, hogy a pusztítás jelentős része a mágia felelőtlen használatának köszönhető, így azt a tervet dolgozta ki, hogy megsemmisíti az arcane mágia összes gyakorlóját Azerothon. Ezzel nemcsak a Kirin Torral került szembe, hanem a többi Dragonflighttal is, akik szintén erősen hagyatkoztak a mágiára... így robbant ki a Nexus War néven ismert konfliktus. A kék sárkányok a mágiát tápláló természetes energiavonalakat, a ley-line-okat kezdték manipulálni, ami meggyengített minden varázstudót Azerothon. A Kirin Tor ekkor részben Malygos fenyegetése, részben a Lich King ellen kirobbant háború miatt kiszakította az újjáépített Dalarant a helyéről, és az egész várost átrepítette Northrendre, hogy onnan koordinálja a Scourge és a Blue Dragonflight elleni küzdelmet. A Nexus War végén Malygos is életét vesztette... és jelenleg még nem ismert, ki az utódja Aspectként.


A mage-ek alapvetően a frost vízalapú mágiáját és az idézések arcane tudományát tanulmányozzák, ugyanis a tűzmágia démoni eredetűnek, így tiltottnak számított. Ugyancsak tilos a shadow alapú nekromancia, és a démonok fel mágiájának tanulmányozása vagy használata – az ezekkel foglalkozó nekromanták és warlockok számkivetettek, akiket tudományuk gyakorlásáért általában halállal büntetnek. Az utóbbi időben azonban ismét előkerült a tűz alkalmazása; viszont a shadow és a fel mágia még mindig tiltott. A mage-ek alapvetően kétfélék lehetnek: a békés típusok az idézésekben jeleskednek, például ételt és italt „teremtenek” szövetségeseiknek; míg az Első Háború után feltűnt harciasabb varázslók a pusztításban jeleskednek.


Deathwing felbukkanása és a Horde-Alliance ellentét ismételt kiéleződése nyomán mindkét mage-típusnak lesz tennivalója bőven: az előbbieknek a rombolás utáni helyreállítás elősegítésében, míg a hadimágusok régi és új csatatereken bizonyíthatják rátermettségüket. Emellett érződik a változás szele a világban: EldreThalas Highborne magiszterei ismét a nyilvánosság elé léptek...

 

vissza a Kaszt Leírások oldalra

Asztali nézet